Atunci cand porniti la amenajarea unei gradini este foarte important sa stiti cu exactitate cum doriti sa folositi spatiul verde in viitor, cat timp veti putea aloca intretinerii acestuia, care sunt liniile generale ale gradinii, stilul, care sunt elementele esentiale pe care le doriti in gradina ideala.

Pentru a obtine cel mai bun rezultat, aveti nevoie de un proiect minutios realizat, planificarea exacta a bugetului si a lucrarilor ce urmeaza sa fie executate in gradina:

  • Construirea aleilor si trotuarelor, montarea pavajului sau turnarea de beton.
  • Realizarea lucrarilor sub nivelul solului, saparea si montarea tevilor si cablurilor, realizarea sistemelor de drenaj, sistemelor de irigatie si iluminat.
  • Realizarea cursurilor de apa, a cascadelor, iazurilor.
  • Defrisarea vegetatiei nefolositoare, ierbicidare, decopertare, curatarea terenului.
  • Imbogatirea solului prin adaugarea de pamant fetil.
  • Sapare, maruntire, nivelare.
  • Plantarea materialului dendrologic: grupuri de flori, garduri vii, diverse specii de plante.
  • Pregatirea terenului, semanarea gazonului sau montarea rulourilor de gazon.

Proiectare

Firmele specializate in amenajarea spatiilor verzi va pot oferi solutii functional-estetice complete prin proiecte profesioniste, pot gestiona si coordona intregul proiect, contractand furnizorii de materiale, gestionand bugetul alocat si oferind o buna vizibilitate asupra costurilor.

In baza masuratorilor, formei terenului, limitelor si rectificarilor necesare, factorilor climatici, profilului de sol, conditiilor hidrologice, vegetatiei lemnoase si ierboase existente, arhitectii peisagisti va pot oferi cateva variante de amenajare peisagistica cu ajutorul aplicatiilor software 2D(in plan) si 3D(in spatiu). Astfel puteti vizualiza gradina imediat dupa amenajare si in timp cand plantele vor ajunge la maturitate.

Alegerea plantelor

Aveti nevoie de o buna documentare in alegerea plantelor. Fiind o investitie pe termen lung, trebuie sa va decideti tinand cont de caracteristicile fiecarei specii: rezistenta la factorii climatici ai zonei si la anumiti factori nocivi, ritmul de crestere, inaltimea maxima, forma si desimea coroanei, longevitatea plantei, coloritul scoartei, frunzelor, florilor, fructelor, perioada infloriirii si fructificarii, aromele, plasticitatea si posibilitatea efectuarii de grupari ornamentale.

Plantele de dimensiuni mai mici sunt mai ieftine, dar necesită timp până vor ajunge la maturitate. Plantele mature au preturi semnificativ mai mari dar pe de alta parte acorpera practic toate riscurile la care sunt expuse plantele pana ajung la maturitate si garantează aspectul imediat al amenajarii peisagistice.

Un exemplu bun si una dintre speciile cele mai dorite si aspectuoase utilizate in amenajarile peisagistice in gradinile autohtone este Molidul Argintiu, Picea Punges Hopsii. Il puteti considera o investitie buna, daca il achizitionati la o dimensiune mica, creste 15 -20cm pe an si ii creste valoare de aproximtiv 3 ori in fiecare an de viata. Este o decizie buna sa plantati speciile pe care vi le doriti in gradina cat mai devreme posibil, castigati astfel timp si bani.

Tendinte

Si in ceea ce priveste amenajarea unui spatiu verde, notiunea de “frumos” difera la fel de mult ca si in cazul designului interior sau al artei. Un design reusit este acela in care beneficiarul regaseste elementele gradinii ideale in propria viziune.

De cele mai multe ori visam la un spatiu ideal de realxare, care sa transmita tot ce inseamna pentru noi “acasa”. Ne dorim o gradina mai mare, un gazon perfect, alei, plante, culori, arome, forme si texturi variate. Simplitatea ramane totusi baza oricarui concept de design si se aplica si in proiectarea peisagistica prin alegerea a maximum doua sau trei culori pentru plante pe care sa le repetati in toata gradina. De multe ori simplitatea este calea perfecta dintre constructie, arhitectura casei, modelul gardului, forma gradinii si spaţiul verde in ansamblu.

(sursa : bacaul.ro)